torsdag den 20. juni 2013

Åh, hyldeblomstsaft (opskrift)

Goddag derude bag skærmen.

Jeg ved godt jeg er sent ude, men jeg fik sådan en lyst til at lave hyldeblomstsaft i dag. Jeg havde stået og studeret nogle hvide blomster på den anden side af forboldbanen i går, og konkluderede at det nok var hyldeblomster. Og ganske rigtigt, jeg havde ret. Desværre var mange af dem allerede gået i knop, så jeg skulle lede en del, for at få min 10-liters spand fyldt halvt op. Men det lykkedes. Så om 5 dage er der saft. Mums. Inden da skal jeg bare have tømt nogle yoogi-yoghurt, da de er eminent til saft-opbevaring i fryseren.

Her er opskriften:
50 store hyldeblomstskærme (jeg fylder ca. 5 liter)
75 gr. vinsyre (jeg kunne kun finde citronsyre, så der har jeg brugt 30 gr. af ifølge brugsanvisningen)
2 citroner
3-3,5 kg. sukker
3 liter kogende vand
Konserveringsmiddel (fx Atamon)

Arbejdstid: ca. 20 min.
Trækketid: 5 døgn

1. Klip de grove stilke af hyldeblomsterne (jeg klipper så tæt på blomsterne som muligt, så kan jeg springe dette trin over). Skyl forsigtigt blomsterne i koldt vand og kom dem i en krukke, der kan tåle kogende vand (Jeg bruger en 10-liters spand fra fakta. Den er nu blevet brugt til formålet flere gange).

2. Opløs vinsyren i lidt varmt vand. Vask citronerne og skær dem i skiver.

3. Kom vinsyre, citronskiver og sukker i krukken.

4. Bring vandet i kog (jeg koger det af 3 omgange i elkedlen), og hæld det spilkogende over krukkens indhold. Læg et klæde (viskestykke) eller låg over og lad det  trække et køligt sted i 5 døgn (Det bedste sted er et køligt spisekammer eller et bryggers. Derudover er rum uden lys eller nordvendte rum det næstbedste). Rør i blandingen af og til.
5. Si saften gennem et klæde (viskestykke) eller en saftpose. Tilsæt konserveringsmiddel ifølge brugsanvisningen på emballagen.

6. Hæld saften på rengjorte flasker, og bind dem straks til.

7. Nyd saften iskold, fortyndet med vand efter smag.

Personligt elsker jeg at blande saften med danskvand. Det gør den dejlig forfriskende. Jeg mener blandingsforholdet ca. er 1 til 4. Ovennævnte portion giver ca. 5 liter, så vidt jeg husker.

kh
Simone

3 kommentarer:

 1. Så må du huske at give lidt hyldeblomst saft til din lillebror :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan bare komme til min fødselsdag :D

   Slet
 2. Håber at det smager - jeg har aldrig prøvet at lave hyldeblomstsaft - men kun hørt godt om det :-)

  SvarSlet